Cum sa intretin mobilierul din lemn masiv?

Specialistii recomanda sa alegi solutia de curatare si lustruire in functie de materialul din care este realizata mobila. Acum hai sa discutam despre cum sa intretin mobilierul din lemn masiv.

 

In cazul celei din lemn, lustruirea se face cu solutii si sprayuri speciale. Cand cumperi un produs de curatat, citeste cu atentie eticheta, pentru a fi sigur ca se adreseaza mobilei din lemn. Daca ai varsat lichide pe mobilier din lemn masiv, indeparteaza-le imediat cu o laveta sau carpa din bumbac, prin absorbtie, si nu prin stergere. Altfel, apa lasata o perioada indelungata, se va transforma in pete inestetice.

Exista mai multe tipuri de solutii de intretinere a mobilei: pe baza de silicon, ceruri si luciuri (polish). Evita-le pe cele pe baza de silicon, chiar daca au un grad de stralucire mai ridicat. Siliconul creeaza o bariera care nu va mai accepta ulterior alte baituri sau lacuri.

Mobilierul din lemn masiv vechi

Pentru curatarea si intretinerea mobilei din lemn masiv de exemplu mahonul, se poate folosi un burete umezit cu apa, in care s-a pus in prealabil otet. Se sterge repede cu o carpa moale pentru a inlatura urmele de apa. Dupa ce suprafata se usuca, se aplica un strat subtire de ceara alba, apoi mobila se lustruieste cu o carpa. Pamatufurile din pene de strut sunt indicate pentru stergerea prafului deoarece nu zgarie suprafetele.

Sfaturi intretinere mobilier lemn masiv

– Ceara nu trebuie aplicata pe mobila lustruita pentru ca atrage mai usor praful.
– Solutiile pentru curatat geamuri nu trebuie aplicate pe mobila lustruita deoarece amoniacul pe care acestea il contin, distruge luciul.
– Nu asezati mobila din lemn in preajma surselor de caldura: calorifere, radiatoare, seminee, sobe!
– Mobila din lemn masiv nu trebuie sa fie expusa la soare. Se pot trage draperiile pentru a o proteja.
– Nu esezati vase calde direct pe masa sau pe mobila neprotejata.

Ceara trebuie utilizata intr-un strat foarte subtire si doar daca mobilierul are finisaj ceruit. Acumularea excesiva de ceara poate atrage murdarie, fum etc., rezultand pete si dungi. Polish-urile contin detergenti, emulsificatori si uleiuri minerale. Detergentii curata mizeria de pe mobila, iar uleiurile minerale actioneaza ca o bariera pentru praf si umiditate (care pot deteriora finisajul).
Intretinerea corecta este necesara, dar nu suficienta pentru ca mobila din lemn sa arate bine si sa fie perfect functionala. In primul rand, aceasta nu trebuie pastrata in conditii de umiditate sau intr-o incapere excesiv de uscata. Ideal ar fi ca umiditatea relativa a aerului sa fie cuprinsa intre 40-60%, la o temperatura normala de 15-25° C.

No commnent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *